- Reklama -magazín
HomeBydleníJak fungují investiční směnky a dluhopisy a proč jsou rizikové

Jak fungují investiční směnky a dluhopisy a proč jsou rizikové

-

Přes investiční směnky a podnikové dluhopisy si půjčovala prostředky na rozvoj podnikání investiční skupina Arca Capital, opět se proto začíná diskutovat o jejich rizicích a regulaci.

Již nyní je přitom vydávání směnek a dluhopisů regulované, ale spotřebitelé si neuvědomují, že takové investice jsou rizikové bez ohledu na regulaci.

Nikdo totiž negarantuje, že firma, do které přes směnku nebo dluhopis investují, bude v budoucnu schopna vrátit vklad a vyplatit výnos. Hospodaření dlužníků totiž nekontroluje Národní banka Slovenska (NBS) ani jiná instituce.

Přesto jejich popularita roste i mezi drobnými investory, důvodem jsou zejména vysoké výnosy, které některé podnikatelské skupiny nabízejí. V dobách nízkých úrokových sazeb může být pro spotřebitele lákavé, když jim někdo nabídne na směnce nebo dluhopisu výnos šest až osm procent ročně.

Do směnek Arca Capital proto investovala například i manželka předsedy vlády Igora Matoviča Pavlína.

Co je směnka

Směnka je cenný papír, jehož podstatou je závazek dlužníka zaplatit majiteli směnky (věřiteli) částku, která je na směnce uvedena. Na směnce musí být kromě jiných povinných údajů uveden i termín, do kdy je třeba částku zaplatit, a také platební místo.

Mohlo by Vás zajímat

spot_img