- Reklama -magazín
HomeRady a Návody3 největší trendy ve vitaminových a minerálních doplňcích

3 největší trendy ve vitaminových a minerálních doplňcích

-

Vitaminové a minerální doplňky se staly součástí životního stylu. Od pilulek a prášků po zdravé nápoje a smoothies doplňujeme naši každodenní stravu. Pandemie přinesla do popředí zvýšený zájem o fyzické a psychické zdraví, čímž se zvýšil zájem o doplňkové výrobky na podporu zdraví. Přinášíme vám pohled na dnešní nejpopulárnější doplňky a jaké jsou trendy.

Portál Healthline informoval, že průmysl výživových doplňků ve skutečnosti zaznamenal nejvyšší nárůst za více než dvě desetiletí, přičemž v roce 2020 se zvýšil o 12,1%. Za poslední rok se vytvořily 3 hlavní oblasti, které lidé v rámci fyzického a psychického zdraví řeší i prostřednictvím doplňků.

  1. Boj se stresem

hořčík

Rok 2020 byl mimořádně stresujícím rokem pro všechny věkové skupiny, což se podepsalo pod nárůst problémů se zvládáním stresu, s úzkostmi a dalšími problémy týkajících se duševního zdraví. S rostoucí úrovní stresu v minulém roce byl zaznamenán i obrovský nárůst popularity doplňků založených na podporu duševního zdraví.

Zpráva společnosti Coherent Market Insights ve skutečnosti očekává v následujících 6 letech tempo růstu na trhu s doplňky určených na podporu mozkové činnosti a duševního zdraví o 8,5%.

Mezi nejpopulárnější doplňky patří: hořčík, vitaminy B-komplexu, L-theanin, melatonin, ale i alternativní, jakými jsou kozlík, heřmánek a kanabidiol (CBD), protože se spojují s lepším spánkem a snižováním stresu a úzkosti.

Rostlinné adaptogeny se rovněž těší velké oblibě, protože mohou podporovat reakci těla na stres. Ashwagandha a rhodiola jsou oblíbené ajurvédské bylinky, které mohou snižovat úzkost, hladiny kortizolu a mírně depresivní symptomy.

  1. Imunita

Pandemie způsobila 50% nárůst užívání doplňků, které posilují imunitní systém. Jedná se především o vitaminy C a D, zinek, ale také alternativní látky, jako zázvor, bezinky, echinacea, kurkuma a astragalus.

VIP vitaminem v dnešní době je jednoznačně vitamín D. Je známo, že svými všestrannými schopnostmi pomáhá bojovat proti nemocem a zlepšovat duševní zdraví, kosti a kůži a celkové zdraví.

Někteří odborníci z farmaceutického odvětví se navíc domnívají, že součástí tohoto trendu se stanou i výtažky z léčivých hub. V tradiční medicíně se na posílení imunitního systému používají hlavně čaga, cordyceps, lví hříva a reishi.

Přečtěte si, jak si posílit imunitu.

  1. Doplňky krásy

doplňky
Foto: pexels.com
Doplňky krásy a péče o pleť jsou velmi žádané, přičemž na prvním místě je kolagen, vitamin C a omega 3 kyseliny.

Podle služby Google Ads se průzkumy vyhledávání kolagenu zvýšily o 33% od března 2020 do prosince 2020, což naznačuje, že existuje zvýšený zájem o krásu jako podsekci odvětví doplňků.

Mezi doplňky v oblasti krásy a péče patří kolagen, peptidy, vitamin C, omega 3 kyseliny, kyselina hyaluronová, ceramidy a směsi zeleného čaje a zeleniny bohaté na antioxidanty.

Navzdory své popularitě nelze zapomínat na to, že tyto doplňky nenahradí špatnou péči o pleť a nesprávný životní styl. Klíčem k zdravé pokožce je každodenní nošení opalovacích krémů, kvalitní spánek, pravidelné cvičení a výživná strava

na závěr

Téměř v každé domácnosti dnes najdeme nějaké doplňky na podporu zdraví a imunity – jsou součástí našich životů.
Lidé sahají tak po klasických, tak alternativních látkách.
Nesmíme však zapomínat na to, že i když jsou to jen doplňky, v případě zdravotních problémů je třeba konzultovat s lékařem dávkování a užívání těchto doplňků.
Dá se očekávat nadále nárůst doplňků na trhu, s tím, že společnosti, které je vyrábějí se přizpůsobují požadavkům trhu. Snaží se je začlenit do každodenní rutiny a přizpůsobit jejich například formou – od pilulek k rozpustným práškem, kapslím, ochuceným nápojem.
Doplňkem se nemusíme vyhýbat, ale vnímat jejich hlavní význam – jsou LEN doplňky, hlavní část toho, abychom se cítili dobře, ať už fyzicky nebo psychicky musíme zajistit i jinými způsoby – spánek, úprava životního stylu a podobně.
Zdroj: healthline.com, healthscope.com
PŘEDCHOZÍ ČLÁNEK
JÍST a přitom HUBNOUT? Dá se to!
DALŠÍ ČLÁNEK
Budoucí fyzioterapeutka varuje: Každý jeden pohyb má přímý vliv na naši páteř, tak se o ni pečujme

Mohlo by Vás zajímat

spot_img