- Reklama -magazín
HomeMagazínDívky z projektu jinakost: Společenské problémy se vyřeší pouze tak, že se...

Dívky z projektu jinakost: Společenské problémy se vyřeší pouze tak, že se začne na ně veřejně poukazovat

-

Tereza Švihoríková a Kristína Vohnútová – dvě šikovné, ambiciózní a nebojácně mladé ženy, jejichž cílem je prostřednictvím profilu jinakost vybudovat komunitu silných, sebevědomých a sebejisté žen. Otevřeně na svém profilu rozebírají i několik tabu témata, bortí různé mýty či předsudky a zejména nechávají vyniknout # jinakost každé ženy, protože právě ta ji dělá jedinečnou, originální a nenapodobitelnou. Milé dámy, seznamte se, toto jsou „Kosti“ jak se patří!

Baby, co vás vedlo k založení takového profilu? Pamatujete, co bylo tím úplně prvním impulsem?

Tereza:

Seděli jsme s Kristýnou na Pho Bo. Už klasicky jsem si stěžovala na to, jaká nedostatečná se cítím. Vnímala jsem, že vždy ve společnosti vynikají jen mé nedokonalosti. Procházela jsem si těžkými chvílemi, kdy jsem se úplně vzdálila sama od sebe. Nevěděla jsem přijmout to, že jsem Jiná. Ani dnes to není jednoduché, avšak snažím se měnit svůj přístup z věčné negativistky na optimistka.

V té době jsem studovala v Nexteria Leadership Academy, kde se na konci třetího ročníku předává libovolný projekt, při realizaci kterého musí student vykročit ze své komfortní zóny. Dlouho jsem uvažovala o čem bude ten můj. Právě při jednom takovém Pho Bo stretko s Kristýnou všechno do sebe zapadlo.

Uvědomila jsem si, že nejen já se cítím jako věčně nedostatečná ŽENA.

A tak jsme začali tvořit podcast Jiná Kost + instagramovú komunitu Jiných Kostí.

Co vás inspirovalo? Byla to nějaká vnitřní motivace nebo třeba zahraniční profily, které jste sledovali?

Kristína: Jak vzpomíná Tereza výše, impuls založit a tvořit byl přímo od nás. Chtěli jsme upozornit na dostatečnost a jinakost každé z nás. Nám samým tu chybělo něco na tento styl. Dodnes si tvoříme mnoho věcí samy a podle sebe, nicméně je pravda, že naše tvorba obsahuje i mnoho inspirace od jiných Bohyní. Rady čteme, „sledujeme“, posloucháme a tvoříme spolu s někým.

Vždyť právě io to se náš profil / projekt snaží. Spojit všechny Kosti a podporovat se, nejsi být konkurencí.

Co jsou hlavní témata, kterým se na svém profilu věnujete a proč právě ty?

Sebeláska, sebeláska a ještě jednou sebeláska.

Proč?

Protože v ní všechno začíná a končí. Nemůžeme ji však vnímat, mělce a povrchně.

Jde tu o propojení těla a mysli. Ne pouze vnější krása, ne jen duše bohyně, ale i okolí tvoří nás a náš postoj k sobě. Jde o „téma“, která má kořeny ve všem, co my ženy řešíme, děláme, čím žijeme. Připomíná nám, že je důležité na sobě pracovat a posouvat se. Milovat se a udělat vše pro bohyni, na kterou se každé ráno díváme v zrcadle.

(Sebeláska není egoismus)

Nebáli jste se vyjít s kůží na trh a otevírat témata, o kterých se běžně nahlas nemluví?

Dobrá otázka. (Smích) Opravdu jsme šli s kůží na trh? My samy si to víceméně ani neuvědomujeme. Zamyslíme se nad tím až ve chvíli, kdy nás na to někdo přímo upozorní. Podcasty totiž většinou nahráváme jen jako náš autentický ženský povídání bez zbytečných příprav, a tedy častokrát ani nemyslíme na to kolik lidí nás bude poslouchat později!

Přičemž pravda je, že obě jsme extrovertky což nám de facto velmi pomáhá při rozebírání nepříjemných nebo citlivých či intimních témat přímo a bez omáčky. (Smích)

Zároveň poukazujeme na témata, která nás obě trápily a trápí celý život. No a s jistotou víme, že se s nimi potýká dalších xy žen. O to více chceme o nich mluvit a (de) tabu je mezi námi ženami, ale i muži. (Ať jen vědí s čím vším se my ženy musíme potýkat) To, že se ve společnosti na ně začne upozorňovat je klíčové pro jejich vyřešení. Vzali jsme si tedy na sebe velký závazek, ale kebyze máme ovlivnit jen pár lidí v pozitivním smyslu je to pro nás výhra!

Jakou dostáváte zpětnou vazbu? Setkali jste se už is hejtovaním či kritikou? Nedemotivovalo vás to?

Zpětná vazba je opravdu úžasná a jsme za ni nesmírně vděčné. Mnoho žen se na nás obrací do zpráv a vedeme s nimi krásně rozhovory. Přestože fungujeme online, kontakt s kostí neztrácíme a to je pro nás velmi důležité. Nebrat lidí jako kusy, jako čísla, které naskakují, ale každého jako individuální a unikátní osobu je základem celého projektu. Musíme si zaklepat, zatím jsme se vysloveně s hejtom nesetkali, spíše s konstruktivní kritikou, která nás naopak posouvá vpřed.

Co chcete svým profilem dosáhnout? Cítíte to jako jakési poslání?

Chceme dosáhnout, aby se primárně naše cílová skupina – ženy, cítili skvěle ve své kůži. Chceme, aby byla přijata a tím dosáhli spokojenější život. Chceme, aby si společnost uvědomila, že zbytečným tlakem a nereálnými očekáváními trápí ženy (lidí). Chceme, abychom se stali vůči sobě tolerantnějšími a dosáhly nový „normál“.

Mohlo by Vás zajímat

spot_img