- Reklama -magazín
HomePro ženyToxický vztah: Tyto varovné signály rozhodně neignorujte

Toxický vztah: Tyto varovné signály rozhodně neignorujte

-

Toxické vztahy jsou problémem ve společnosti, který se jen vlivem pandemie a sociální izolace prohloubil. Nevztahuje se pouze na partnerské vztahy, ale i na vztahy na pracovišti, v rodině, mezi přáteli. Někdy v nich žijeme již nějakou tu dobu, možná cítíme, že něco není v pořádku, ale zavíráme si před tím oči, čekáme, trnu, co se bude dít, doufáme v změnu, a v tom nejhorším případě už nejsme schopni změnit to. Přitom nejde jen o obyčejnou hádku, která se v normálním zdravém vztahu čas od času vyskytne. Jde o pravidelné příznaky toxického chování, které s sebou do vztahu přinášejí různé formy manipulace, kontroly, nadřazenosti a v konečném důsledku jde o víc – můžeme ztratit především sami sebe.

toxicky-vztah-signály
Foto: pexels.com
V článku se dozvíte:

Jak odlišit zdravý vztah od toho toxického?
Jaké jsou varovné signály, které netřeba ignorovat?
Jak z toho celého ven? Dá se řešit toxický vztah?
Mnozí z nás zůstávají v toxických vztazích i přesto, kolik energie to odebírá. Důvodů je několik. Někdo se bojí a má strach zůstat sám, a tak raději zůstává v toxickém, nezdravém vztahu i na úkor svého fyzického a psychického zdraví. S čímž souvisí i další důvod, že člověk, který hodně času emocionální investuje do vztahu, i když je negativní, tím více se vydrží snažit, aby to fungovalo (i když to nefunguje). Doufá neustále v změnu, která nepřichází. Neboť sebeuvědomění a intelektuální pravdy jsou odsunuty na stranu a silně jejich převažují emoce, které zaslepí jakékoliv projevy toxického chování. Velmi častým důvodem, proč někteří lidé zůstávají v toxických vztazích je jejich nízká sebeúcta a sebevědomí, které jim nedovolí racionálně uvažovat, že mají navíc.

Potřebujete porozumět více svému sebevědomí? Webinář Sebevědomí a vztahy nabízí pohled na sebe – vědomí a sebe – lásku, bez které se žádný harmonický partnerský vztah konat nemůže. I tento webinář můžete mít jako členky klubu zdarma. Registrujte se zde: https://klub.akcnezeny.sk/registracia/

Zdravý vs. toxický vztah

Zatímco zdravý vztah přispívá k naší sebeúctě, emoční energii, tak toxický vztah poškozuje sebeúctu a odčerpává energii. Zdravý vztah zahrnuje vzájemnou péči, úctu, respekt, soucit, zájem o blaho a růst našeho partnera. Je to bezpečný vztah, ve kterém můžeme být bez strachu sami sebou. Cítíme se v něm pohodlně a bezpečně.

Toxický vztah není bezpečným a vyznačuje se především nejistotou, sebestrednosťou, dominancí, kontrolou. Jakýkoli vztah, ve kterém se cítíte neobdržely, nepochopený, ponížený, napaden se dá označit jako toxický vztah.

V souvislosti s touto problematikou jsme se obrátili na certifikovanou vztahovou Koucký Michalu Koniarovú. Michala je členkou Mezinárodní asociace profesionálních vztahových koučů (IAPO International Association of Professional Relationship Coaches) a držitelkou certifikátu Relationship Coach Certificate. Založila ženskou komunitu a poradnu MoreAmore a vydala svou první knihu věnovanou ženám a vztahům s názvem Láska je polévka a já jsem vidlička. Webináře s Michalem Koniarovou, ke kterým máte přístup zdarma jako členka Klubu Akční ženy, jsou zaměřeny na problematiku ženské energie, sebevědomí a vztahů, tajemství šťastných dlouhodobých vztahů a hlubšího pohledu na nevěru. K tématu toxických vztahů jsme jí položili dvě otázky, na které nám odpověděla následovně.

michala koniarova
Michala Koniarová, vztahová Koucký

  1. Podle čeho rozpoznáme, že žijeme v toxickém vztahu? Jaké jsou hlavní signály toxického vztahu?

Níže uvádím dlouhý seznam projevů a varovných signálů, které doporučuji ve vztahu nebo před jeho začátkem rozhodne neignorovat. Popsané projevy nejsou z jednoho osobnostního spektra, je to celá škála. Někdy totiž lidé mají tendenci myslet si, že toxické je zpravidla pouze chování, kde dochází k násilí, kde je osoba s narcistický rysy, nedostatkem empatie …

Pravda je však ta, že toxickými mohou být i osoby, které jsou naopak extrémně citlivé, empatické, co nemají vybudované sebevědomí, vlastní život a stávají se velmi závislými na partnerovi a poloha litování a oběti je jim velmi přirozená. Abychom mohli hovořit o toxickém vztahu, určitě to nebude vztah, kde u jednoho z partnerů je přítomen jeden signál z tohoto seznamu.

V toxických vztazích se jedná vždy o kombinaci více projevů. A nejrychlejší test toxického vztahu je samotný pocit. Pokud se člověk i přes své snaze, sebereflexi, změnám a kompromisům cítí ve vztahu dlouhodobě nešťastný, nenaplněný a nemilovaný, když má pocit, že vyzkoušel už téměř každou strategii, aby se situace ve vztahu zlepšila, ale ona zůstává mizerná, je to toxický vztah.

Jednoduše toxickými jsou všechny vztahy (a nejen partnerské), které náš život nedělají radostnějším a kvalitnějším, ale naopak.
Seznam varovných signálů:

Mohlo by Vás zajímat

spot_img