- Reklama -magazín
HomeRady a NávodyMódní expertka radí: Černá není pro každého a většinu z nás dělá...

Módní expertka radí: Černá není pro každého a většinu z nás dělá staršími

-

Miška Švarová, měla odjakživa velkou zálibu v módě a ta ji jednoho dne přivedla až k barevné typologií, v rámci které dnes organizuje workshopy pro veřejnost (během pandemie i v online formě). Takovým jejím posláním, které si vytyčila v rámci tohoto projektu je, pomoci ženám cítit se hezčí na základě jednoduchého výběru barev, být více „doma“ ve svém oblečení a vědět vybudovat praktický funkční šatník na míru. Sledovat ji můžete na blogu a na sociálních sítích jako @ fashion.and.love.by.misha

Miška, co to vlastně je ta barevná typologie?

Barevná typologie je část osobního stylingu, založená na jednoduchém faktu, že některé barvy nám lichotí a jiné spíše škodí. To, které barvy jsou které závisí od našeho barevného typu a ten se odvíjí od tónu naší pleti, barvy očí, vlasů, celkové harmonie obličeje – co do barvy ale i světlosti / tmavosti.

Jak ses k takovému něčemu dostala a kdy sis řekla, že přesně toto je to, čemu se chceš věnovat?

Oklikou 🙂 Vedle zaměstnání jsem si začala psát blog o historii módy, pak jsem se osmělila a začala přidávat i fotky svých outfitů zejména na Instagram. Když jsem se na sebe dívala zpětně, zjistila jsem, že na některých fotkách se sama sobě líbím, ale na jiných si připadám, jako bych to ani nebyla já. Dlouho jsem nevěděla, v čem je problém. Znala jsem typ své postavy, hodně jsem se zabývala střihy, ale stále to nebylo ono.

Nakonec mě nasměrovali komentáře jiných blogerek, které již měly s barevnou typologii zkušenosti. Napsali například, že toto mi barevně sedí, protože jsem takový a takový typ. Zaujalo mě to a začala jsem s barvami experimentovat. Viděla jsem první výsledky, studovala si stále více a více. Pomalu jsem si přebudované šatník a dostavili se i první výsledky. Už jsem neměla pocit, že si nemám co obléknout a vymizely i nezdařené nákupy, které obvykle skončily nevyužité ve skříni.

Nápad začít s Workshop přišel až po čase. Rada bych se podělila o poznatky i s jinými ženami. Věřím, že i základní orientace v barvách našeho typu dokáže velmi usnadnit život a je jedno, zda jsme módní maniačka nebo je oblečení pro nás pouze nutností.

Když jsem se na sebe dívala zpětně, zjistila jsem, že na některých fotkách se sama sobě líbím, ale na jiných si připadám, jako bych to ani nebyla já.
Mohla by si říci, že ti barevná typologie změnila život? V čem přesně?

Ano, docela jsem změnila přístup k oblečení. Dívám se jinak na to, jak bychom ho měli vybírat a nakupovat. Krásné na tom je i to, že pokud známe své barvy, oblečení nás stojí mnohem méně peněz, energie a v neposlední řadě i šetříme planetu. No a samozřejmě, každý jeden realizovaný workshop mi přináší do života hodně radosti. Je úžasné vidět ženy „prokouknout“.

Je skutečně pravda, že správné nakombinované barvy nás mohou udělat krásnějšími či mladšími? Čím to je?

Samozřejmě. Zkusím to vysvětlit takto: když se ráno probudím unavená, s kruhy pod očima a obléknu si nějakou „mou“ barvu, barva pracuje pro mě a možná i nenamalovaná dostanu kompliment, jak dobře vypadám.

Pokud si obléknu barvu, která absolutně s mou tváří neladí, vypadám unavenější, fádnější, starší … a přitom mohu mít svůj nejlepší den.

Mohlo by vás zajímat Veronika z JeweResin: Snažím se, aby šperky dělali radost a vizi lepší budoucnosti

Existují nějaké všeobecně platné pravidla barevné typologie?

Obecně platné pravidlo hovoří o tom, že oblečení, které nosíme, ale i líčení, vlasy či šperky by měly být v barvách podobných vlastností jako naše vlastní barevnost. Celý princip FT je založen na třech vlastnostech barev: teplota, čistota a světlost. Máme proto barvy chladné / teplé, jasné / tlumené a tmavé / světlé. Samozřejmě ještě mezi nimi existují různé mezistupně.

Pokud si obléknu barvu, která absolutně s mou tváří neladí, vypadám unavenější, fádnější, starší … a přitom mohu mít svůj nejlepší den.

Mohlo by Vás zajímat

spot_img